Gy.I.K

1. Az álláshirdetésekben orvoslátogatói/patikalátogatói tapasztalatot várnak el. Ennek hiányában elküldhetem a jelentkezésem?

Természetesen, nagyobb sikerrel lehet pályázni egy meghirdetett pozícióra akkor, ha az abban támasztott követelményeknek maradéktalanul megfelel a jelentkező. Azonban ha megvan a szükséges egészségügyi/élettudományi felsőfokú végzettsége, de még nem volt lehetősége gyógyszeripari értékesítésben tapasztalatot szerezni, önéletrajzot akkor is lehet küldeni. Adatait és pályázati anyagát a Ventiv bizalmasan kezelt adatbázisában tárolja, így bármikor újra kapcsolatba tudunk lépni a jelentkezővel. Mivel megbízóinktól hétről- hétre új pozíció betöltésére kapunk megbízást, bármikor előfordulhat, hogy pont olyan profilú jelöltet keresnek, aki korábban már jelentkezett hozzánk. Önéletrajz küldése mellett érdemes rendszeresen ellátogatni a Ventiv honlapjára is, végigböngészni aktuális álláshirdetéseinket, és kérdés esetén kapcsolatba lépni velünk.

2. Munkaerő közvetítő céghez jelentkezzek vagy közvetlenül az gyógyszeripari cégekhez?

Ha a Ventivhez jelentkezik, tanácsadónk általában több pozíciót is tud ajánlani, rendelkezik megfelelő piacismerettel, ismeri a megbízó cégek vállalati kultúráját és stílusát, közvetlen kapcsolatban áll a megbízó cég HR-szervezetével, valamint bővebb információkkal rendelkezik a betöltendő pozícióról. A személyes interjú után a tanácsadó készít egy interjú-értékelőt a megbízó cég számára, ezzel is támogatja a jelöltet. Mindezeknek köszönhetően nagyobb az esély arra, hogy a Ventiven keresztül egy álláskereső a számára vonzó vállalathoz sikeresen pályázzon, mintha egyedül vagy ismerősön keresztül próbálna meg elhelyezkedni.

3. Mit jelent a hirdetésekben a rendeleti végzettség? Milyen diplomákkal lehet orvoslátogatói állásra jelentkezni?

Magyarországon a „Biztonságos és gazdaságos gyógyszer- és gyógyászati segédeszköz-ellátás, valamint a gyógyszerforgalmazás általános szabályairól” szóló 2006. évi XCVIII. törvény határozza meg, hogy milyen végzettséggel lehet orvoslátogatói/ gyógyszerismertetői munkakört betölteni. Összefoglalva az alábbi diplomák egyikének megléte alapfeltétel: orvos, gyógyszerész, egészségügyi főiskolai diploma, biológus vagy vegyész végzettség. Teljes részletességgel a rendelet itt található meg.

Emellett, természetesen, a gyógyszercégtől és termékkörtől is függ az, hogy adott pozíciót milyen végzettségű jelölttel szeretnék betölteni. Ha nincs meg a megfelelő végzettsége, de dolgozott már egészségügyi-gyógyszeripari értékesítésben, mindenképpen érdemes hozzánk a pályázatát elküldenie, hiszen a Ventivnél több mint 100 cég állásajánlatai jelennek meg folyamatosan.

4. Milyen a jó önéletrajz? Tegyek- e rá fotót?

A jó önéletrajz viszonylag rövid (1-2 A4-es oldal, jól áttekinthető, könnyen olvasható, és tartalmaz minden olyan információt az iskolai végzettségre és szakmai tapasztalatokra vonatkozóan, ami a sikeres jelentkezéshez szükséges. Fényképet érdemes rátenni, de csak akkor, ha van kéznél igazolványkép méretű fotónk. Kerüljük a nagy fotók vagy csoportképek beillesztését a pályázati anyagba, illetve csakis olyan fényképet helyezzünk el az önéletrajzon, ami olyan benyomást kelt az olvasójában, mint amilyet a személyes interjú során szeretnénk elérni (azaz kerüljük a nem megfelelő öltözetben és túlzott sminkben készült fotókat). Ha nem tudjuk beilleszteni, vagy túl nagy a kép mérete, inkább küldjünk kép nélküli önéletrajz- változatot.

5. Gyógyszercégnél dolgozom, de egy ideje gondolkozom a váltáson. Jelentkezésemet bizalmasan kezeli-e a Ventiv?

A Ventiv minden jelentkezést és a jelöltjeinktől kapott információkat maximálisan bizalmasan kezeli. A pályázati anyagokat csakis a jelölt előzetes beleegyezésével továbbítjuk megbízóink felé, illetve csak olyan helyről kérünk referenciát, amelyet előzetesen a jelölt adott meg nekünk.

6. Személyes interjú előtt állok. Kell-e számítanom szóbeli vagy írásbeli angol nyelvi szintfelmérésre?

Ha olyan pozícióra jelentkeztünk, ahol követelményként szerepelt az angol nyelvtudás vagy maga a hirdetés angol nyelvű volt, akkor számíthatunk szintfelmérésre vagy tesztre a kiválasztási folyamat során. Ilyen esetekben ne lepődjünk meg, ha részben angolul zajlik az interjú, ha a személyes beszélgetés során külföldi személlyel is találkozunk, vagy ha elénk tesznek valamilyen feladatot angol nyelven. Még az önéletrajzunk elküldése előtt érdemes átgondolni, hogy a pályázatban feltüntetett nyelvtudásunk megfelel-e a valóságnak, és készek vagyunk-e használni azt a munkavégzés során.

7. Idén végeztem az orvosi/ gyógyszerész/ egészségügyi főiskolai/ biológus/ vegyész karon. Küldhetek- e jelentkezést friss diplomásként?

Természetesen friss diplomások és diploma előtt állók jelentkezését egyaránt várja a Ventiv. Ha éppen akkor nem is tudunk állást kínálni, a pályázatok adatbázisunkban rögzítésre kerülnek, így a későbbiekben már könnyen kapcsolatba tudunk lépni az illetővel.

8. Több éve értékesítésben dolgozom FMCG vállalatnál, de szeretnék a gyógyszeripari szektorba váltani. Van esélyem erre?

Igen, van. A Ventiv folyamatosan foglalkozik nemcsak gyógyszeripari területen gyakorlatot szerzett jelöltekkel is. Többnyire értékesítői-, termékmenedzseri- és sales manager-i pozícióink azok, amelyekre FMCG területről érkező pályázók jelentkezését várjuk. Mindenképpen figyelembe kell vennünk azonban megbízóink végzettségre és tapasztalatra vonatkozó elvárásait, így, ha azonnal nem is tudunk pozíciót ajánlani, a korábbi jelentkezés alapján egy később felmerülő pozíció esetén értesíteni tudjuk a hozzánk jelentkezőt.

9. Sikeresen pályáztam a Ventiv közvetítésével, meg is kapnám az állást, de a „Ventiv- től kölcsönzött” kolléga lennék. Mit jelent ez?

Munkaerő-kölcsönzésről beszélünk, ha a munkavállaló munkaszerződést köt egy munkaerő-kölcsönző céggel, és az kölcsönzi őt egy másik céghez. Ilyenkor mindkét cég munkáltató: Kölcsönbeadó és Kölcsönvevő, vagyis, ahol dolgozol, és az is, ahonnan a fizetést kapod.  A Kölcsönvevő cég határozza meg a munkafeladataidat, ott irányítanak és ellenőriznek. A Kölcsönbeadó cég pedig intézi az adminisztrációt: a táppénzedet, fizetésedet, jelenléti ívedet…stb. Mivel a kölcsönzést is a Magyar Munkatörvénykönyve szabályozza, alapvetően ugyanolyan elbánásban van részed kölcsönzöttként, mint céges munkavállalóként. Persze a részletekről mindenképpen érdeklődj a felvételed előtt a cégeknél!

10. Miért jó az a cégnek, ha kölcsönzött munkaerőként alkalmaz engem?

Gyakran előfordul, főleg multi cégeknél, hogy létszámstop lép életbe, ilyenkor nem vehetnek fel állományba új munkaerőt. Ennek a problémának a megoldására tökéletesen alkalmas a munkaerő-kölcsönzési szolgáltatás. Sok esetben a létszámstop feloldásával, vagy ha megüresedik egy pozíció, a kölcsönzött munkaerőt átveszi a cég saját állományba, és a továbbiakban a dolgozó közvetlenül a céggel köt munkaszerződést.

A másik ok az ideiglenes munkaerő-hiány pótlása: szezonális feladatok elvégzésére, kismama pótlására alkalmazhatnak ilyen státuszban kollégákat.

11. Milyen különbséget tapasztalnék a munkahelyemen, ha kölcsönzöttként dolgoznék?

Gyakorlatilag semmilyet. A bérek, a cafeteria, a szabadság, a betegállomány, és minden egyéb munkaügyi szabályozás ugyanolyan érvénnyel él a kölcsönzött, mint az állományban lévő munkavállalóra nézve. Sőt, ma már terhesség esetén is ugyanazt a védelmet élvezi egy kismama kölcsönzöttként, mintha a cég állományában dolgozna.