2015.04.09

A tökéletes önéletrajzfotó titka

A Dívány oldalán megjelent cikkben Bartha Andrea ad tippeket arról, hogy hogyan is kell egy tökéletes önéletrajzfotónak kinéznie. 

Mennyire és miért fontos az, hogy az önéletrajzban jó fotó szerepeljen?

Külföldön - például Svédországban - inkább az a jellemző, hogy az álláspályázatok mellé a jelentkezőknek lehetőségük van fotót feltölteni, de nem kötelező. Magyarországon ezzel szemben az  álláshirdetések zömében kiemelik, hogy fényképes önéletrajzot várnak. Ez több esetben hátrányt is jelenthet a kép nélküli jelentkezéshez képest, de akár előnyt is kovácsolhatunk mindebből. A végleges döntés előtt érdemes megvizsgálni a csatolandó fotónkat az alapján, hogy hozzásegít-e bennünket az önéletrajz elsődleges céljához, ahhoz, hogy kifejezzük vele egyéniségünket, profizmusunkat vagy a szükséges kreativitásunkat és bejussunk az állásinterjúra.

Mik a jó önéletrajzfotó ismérvei?

Ha belegondolunk a HR-es vagy a kiválasztással foglalkozó leendő munkatárs, esetleg főnök helyzetébe, könnyedén megkaphatjuk a választ: “Bizalmat, kiegyensúlyozottságot, optimizmust sugárzó képet kell, hogy küldjél feléjük". Lássuk be, ha ön keresne maga mellé kollégát, akivel akár naponta több, mint nyolc órát együtt tölt, valószínűleg annak örülne, ha pozitív derűje áthidalná a nehezebben megoldható helyzeteket, segítőkészen állna a közös projektekhez, és nyugodtan rábízhatna önálló feladatokat is. Az önéletrajz fotó pedig pontosan ezeket kell, hogy kommunikálja.

Mik a leggyakoribb hibák? Mi az, amire nem gondolnak, pedig kellene?

Előfordul az, hogy valóban magasan képzett, gyakorlattal rendelkező pályázók tökéletes önéletrajzában előnytelen fotó szerepel. Lehet, hogy kiváló futó, ám a sportos megjelenésű fotó egy pénzügyi vezetői önéletrajzhoz nem biztos, hogy a legjobb. Egy jó, de a pályázathoz nem illeszkedő fotó sajnos csökkenti az esélyeit egy ugyanolyan képzett pályázóval szemben, akinek nemcsak az eddigi pályafutása, de a fotója is előnyös.

Még több szempont

- Fontos, hogy a fotó legyen aktuális, az érettségin készült kép már egyszer betöltötte funkcióját, nem érdemes újra elővenni.

- A képen csak a pályázó szerepeljen, a haverokkal készült csoportképből kivágni magunkat még nem elegendő.

- A pályázó megjelenése a fotón legyen üzleties, a leendő munkahelyi környezethez illeszkedő.

- A mosoly megengedett, ugyanakkor legyen inkább visszafogott, bizalmat sugárzó.

- Érdemes a fényképen is ugyanúgy szerepelni, ahogyan az interjúra érkezünk majd, vagy hétköznapokban megjelenünk: például ha szemüveget viselünk, akkor a fotón is legyen rajtunk, a hajviseletünk is lehetőleg hasonló legyen.

- Ha lehetséges, a férfiak még a fotózás előtt döntsék el, hogy a szakállal vagy teljesen sima arccal szeretnének megjelenni az interjún.

- Nagyon fontos számolni azzal a lehetőséggel, hogy a leendő munkaadó, HR munkatárs, vagy fejvadász cég megnézi a közösségi oldalakat is ahol szerepelünk. Következetes gondolkodásra vall, ha az ott szereplő fotóinkat is lecseréljük a pályázatban lévőre, és természetesen csak a leendő munkaadó számára publikus információkat hagyjuk meg.

Ha valaki saját maga szeretne fotót készíteni, mire ügyeljen?

Ez egy nehéz feladat. Meg kell kérni egy ismerőst és ügyelni kell arra, hogy egy elegendő fényt beengedő ablak előtt készüljön portré. Szerencsés választás az üzleti környezetben készült, vagy semleges háttérrel rendelkező, ám a személyiségünket leginkább tükröző fotó. Fontos azonban, hogy az így elkészült képet akkor érdemes önéletrajzunkba illeszteni, ha valóban jó benyomást teszünk vele a leendő munkáltatóra.

Ha profi segítséget kér, hogyan keressen fotóst, milyen költségekkel számoljon?

Egyrészt érdemes olyan fotóst választani, akiben megbízik, és akit valóban érdekli, milyennek szeretné látni magát a képen, mi a kép készítésének célja, milyen területre pályázik. És persze az is fontos, hogy szakmailag elég felkészült legyen, hogy a kép a legoptimálisabb fényviszonyok között, az előnyeire fókuszálva készüljön el. Persze ehhez az alany is hozzá tud tenni, ha a fotózásra kipihenten, vidáman érkezik, és így egészen biztosan a legjobb formáját hozza. A döntésnél az is szempont lehet, hogy kap-e a közösségi oldalakhoz optimalizált képeket is. 

 

Forrás:

http://divany.hu/eletmod/2015/03/23/a_tokeletes_oneletrajzfoto_titka/

www.barthaandrea.com