2013.09.27

Az önköltségi ár alatt valószínűleg illegális eszközöket rejt a munkaerő kölcsönzése!

Fordított áfát és minimális szolgáltatási díj bevezetését javasolják munkaerő-kölcsönzők a tisztességtelen piaci szereplők kiszorítása érdekében. A mai napig vannak ugyanis szerintük olyan élő szerződések, ahol a törvényes minimálbér és közterhei alatti vállalkozási árakban állapodnak meg a partnerek, az alkalmazottakat kihasználják, az áfát és a közterheket megtakarított haszonként kezelik. Vagyis ezek az illegális szervezetek az atipikus foglalkoztatást a szürke- illetve feketefoglalkoztatás eszközéül használják.

Az atipikus foglalkoztatásban érintett négy érdekképviseleti szervezet, a Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetsége, Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetsége, Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége, Iskolaszövetkezetek Országos Szövetsége tanulmányt dolgozott ki a kormány számára, ami a tisztességtelen piaci szereplők mozgásterének szigorú szűkítését próbálná elérni, kiszorítva a "potyautasokat".  A munkaerő-kölcsönzők a visszaélések elkerülése érdekében szigorításokat javasolnak, például:

- a fordított áfa bevezetését,
- az ágazati minimális szolgáltatási díj bevezetését.

Utóbbi indoka a kölcsönzőcégek szerint, hogy egyes vállalkozások az árversenyben olyan alacsony szolgáltatási árat határoznak meg, ami nagy valószínűséggel nem fedi a költségeket és a közterheket. Az árverseny pedig kiszorítja a legálisokat és teret enged az illegális működésnek, ahol az árképzésnek eleve nem is része a közterhek és az áfa megfizetése, így tudnak olcsók lenni. Az lenyelt haszon azonban a megrendelőn csapódhat, az alkalmazottak bejelentésének elmulasztása miatt a megrendelőt fejenként 100 ezer forint összegű bírság megfizetésére kötelezhetik, és a meg nem fizetett közterheket is a megrendelőn kérik számon. Az alkalmazottak pedig bukják az egészségügyi ellátást és a nyugdíjat.