2016.06.17

Kerülendő hibák a toborzás során

Vannak olyan keresési, szűrési praktikák, amelyek annak ellenére, hogy bevett módszereknek számítanak a HR toborzás világában, talán mégsem a legcélravezetőbb eszközök az ideális jelöltek felkutatásához. Sőt, szélsőséges esetben akár még ronthatják is keresési tevékenységünk eredményességét, azáltal, hogy feleslegesen szűkítik a merítési hálónkat.

1. Szűrés a jelölt pozíciójára

Friss kutatások szerint a legtöbb hivatásos toborzó kizárólag a jelöltek által betöltött pozíció-nevekre szűr, miközben számtalan más faktor figyelembe vétele, egyéb jól megválogatott kulcsszavak segítségül hívása pontosabb és célzottabb eredményeket szülhet.

2. Zavaros pozíció-leírás meghirdetése

A toborzási folyamat kezdeti lépéseinek egyike, amelynek fontosságát nem szabadna alábecsülni, az álláshirdetés megfogalmazása. Ha eldöntöttük, hogy milyen profillal rendelkező jelölteket  keresünk, mik azok a kvalitások, amiket feltétlenül elvárunk a pályázóktól, akkor fogalmazhatjuk meg a meghirdetett pozíció leírását. Ha egyértelmű és pontos az álláshirdetés szövege, ha konkrétumokat írunk, nagyobb esélyünk van arra, hogy a legmegfelelőbb jelöltek válaszolnak majd rá.

3. Munkanélküliek kihagyása a szűrésből

Sok cég elsősorban olyan jelölteket keres, akik alkalmazásban állnak, mert azt gondolják, hogy ők szakmailag erősebbek a munkanélküli pályázóknál, akiket „nyilván nem véletlenül tettek utcára”. Valójában a hónapokig állást kereső jelöltek sok esetben versenyképesebbnek, motiváltabbnak bizonyulnak az alkalmazásban lévő társaiknál.  A HR-eseknek a munkanélküli státusz helyett a korábban megszerzett tapasztalatokra kellene nagyobb hangsúlyt helyezni a jelöltek mérlegelése során, hisz, különösen a válság óta igaz ez, egy munkavállaló elbocsátása nem minden esetben a dolgozó alkalmatlanságából fakad.

4. Nem versenyképes jövedelmet kínálni magas kvalitású jelöltek számára

Ez a legkárosabb dolog, amit egy kiválasztási folyamat vége felé, a bértárgyalások során elkövethet egy munkáltató. Ha nem elég versenyképes a kínált fizetés, akkor elveszíthetjük az elsőszámú befutónkat, miközben lecsúszhatunk a szintén esélyes további jelöltekről is. Sőt, ha jelöltünk el is fogadja az ajánlatunkat, előfordulhat, hogy továbbra is nyitott marad a kínálkozó lehetőségekre, és még a próbaidő alatt elfogad egy jövedelmezőbb pozíciót.