2015.01.20

Tényleg szükség van négy körös interjúra?

Egyértelműen nem! - állítja az amerikai HR szakember, Tim Sackett, aki szerint az ötödik, sőt már a negyedik  kör megtartása is szükségtelen, és egyetlen dologról árulkodik csupán, hogy a kiválasztási folyamat nem jól működik.

 

Ha valami nem dőlt el az első két-három interjú valamelyikén, akkor a negyedik kör sem fog választ adni kérdéseinkre, mi több, maga a kiválasztás folyamata is kontra-produktívvá válhat.

Egyrészt, érdemes elgondolnunk, hogy milyen képet fest a cégről egy ennyire elhúzódó kiválasztás. Döntésképtelen vállalati kultúra? A vezetők nem tudnak megegyezni? Valószínűleg a jelölt lelkesedését sem fokozza a fárasztó és frusztráló előválogatás, ami ráadásul elbizonytalanítja saját alkalmasságát illetően.

Az újabb fordulók azt a téves képet is kialakíthatják a jelöltben, hogy egyre közelebb és közelebb kerül a megszerzendő pozícióhoz, holott valójában egyre több hibájára derülhet fény, és egyre inkább megkérdőjeleződhet alkalmassága. Míg az első két-három forduló alkalmával a jelölt erősségei és rátermettsége kerül górcső alá, úgy a további interjúkörökkel negatív tulajdonságai is egyre inkább előkerülhetnek, aminek következtében egy kezdetben esélyes, befutónak számító pályázó végül alkalmatlannak tűnhet a cég vezetősége szemében. A jelölt képességei nem változnak, de a diskurzus elnyúlásával újabb elvárások jelenhetnek meg, ami nem vezet eredményre.

Ha munkatársat keresünk, érdemes tehát előre meghatározni a kiválasztás menetét. Egy jól működő szervezet döntéshozóinak tudnia kell, hogy a kevesebb mindig több: előre meghatározott, rövid időtartam (3-4 hét) alatt összeszedett, gyors döntéseket kell hozni, ehhez pedig Sackett szerint három interjúnak mindenképp elegendőnek kell lenni.  

 

Forrás:

http://www.tlnt.com/2013/11/14/5-rounds-of-interviews-it-just-shows-how-broken-your-hiring-process-is/

https://jobline.hu/karrierplusz/hr_hirek/20141212_HResek_figyelmebe_negykoros_interju_Gond/#utm_source=jobline.hu&utm_medium=email&utm_campaign=hirlevel-2014-12-18