Segítség álláskeresőknek

Letölthető önéletrajz minták

A gyógyszeripari állásokról

Területi vezető, Area Manager, District Sales Manager, Regional Sales Manager

A gyógyszeripari cégek magyarországi értékesítési struktúrájában ez a középvezetői pozíció. Felettese a Sales Manager (értékesítési igazgató), beosztott munkatársak az orvoslátogatók. Feladata az orvoslátogatók munkájának összefogása, koordinálása. Az új munkatársak betanítása, a kollégák ellenőrzése a területen (coaching). A látogatóktól elvárt napi, heti jelentések összegyűjtése, a havi költségelszámolások jóváhagyása. A vezetése alá tartozó kollégák fejlesztése, bónusz- és karriertervének kidolgozása szintén munkaköréhez tartozik. A magyar gyógyszeriparban a legtöbben orvoslátogatói múlttal kerülnek területi vezetői pozícióba, ezért a végzettségük (bár itt már nincs jogszabályi kötöttség) azonos az orvoslátogatóknál elvártakkal. Napjainkban egyre gyakrabban előfordul, hogy más iparágban szerzett értékesítés-vezetői tapasztalattal is szívesen látnak jelentkezőket ebben a gyógyszeripari pozícióban. Karrierlehetőségként a magasabb, National Sales Manager-i pozíció a következő lépcsőfok.

Üzletág-vezető, Business Unit Manager

A gyógyszeripari cégek egyfajta szervezeti rendszerében a sales- és marketing-tevékenységet is a Business Unit Manager (BUM) fogja össze. Közvetlen beosztottai a termékmenedzser és a sales manager. Az üzleti egységeket (Business Unit) vagy a terápiás terület szerint (pl. onkológiai BU) vagy a látogatandó orvoscsoport szerint állítják össze (kórházi vagy családorvosi BU). A pozíció betöltésének előfeltétele a gyógyszeriparban szerzett több éves sales- és marketing-gyakorlat. A munkakör betöltéséhez elengedhetetlen a közgazdasági végzettség és a felsőfokú angol nyelvtudás. Magyarországon a legtöbb BUM orvosi vagy gyógyszerészi diplomával is rendelkezik. A BUM fölött legtöbbször már a cégvezetői pozíció következik.

Klinikai Kutatási munkatárs, Clinical Research Associate (CRA)/Monitor

Az új, fejlesztés alatt álló gyógyszerekkel kapcsolatos klinikai vizsgálatok szervezését és ellenőrzését végző munkatárs. Általában orvos, gyógyszerész vagy valamilyen élettani tudományokban szerzett diplomát várnak el a cégek, e mellett a munkavégzés elengedhetetlen feltétele a minimum középszintű, de szóban és írásban is jól használható angol nyelvismeret. Ma Magyarországon a gyógyszer-kipróbálások területén nagyon sok ún. multicentrikus II-III. fázisú vizsgálat folyik, melyeket kijelölt illetve kiválasztott vizsgálati centrumokban, kórházakban önkéntes betegeken végeznek. A CRA/monitor feladata, hogy engedélyeztesse hatósági és kórházi oldalon a folyó vizsgálatot, kiválassza, majd betanítsa a vizsgáló orvosokat a protokoll szerint, majd segítse, ellenőrizze a site-on (a vizsgáló helyen) folyó munkát. A feladat sok utazást igényel bel- és külföldön egyaránt, hiszen az egész országban folyhatnak a vizsgálatok (study-k), a képzéseket pedig gyakorta más országban tartják. Ez a munka nagy adminisztrációs kötelezettséggel jár, elvégzése nagyfokú precizitást, pontosságot, alaposságot kíván. A feladat összetett, egymásra épülő tevékenységekből áll, az ebben tapasztalatot szerzett munkatárs hosszú távú perspektívát találhat magának a gyógyszeriparban.
Megfelelő előképzettség esetén a monitori (CRA) munka sikeres végzéséhez szükséges ismeretek, kompetenciák többek közt partnercégünknél, az Info-tréning Bt.-nél is megszerezhetőek.

Klinikai kutatási asszisztens, Clinical Trial Assistant, Medical Assistant, Clinical Investigation Assistant

A gyógyszeripari cégen belül a Medical Department feladata az új készítmény vagy hatóanyag forgalomba hozatalát megelőző gyógyszerhatástani vizsgálatok illetve a törzskönyvezési folyamat koordinálása. A fenti pozíciót betöltő munkatárs szervezetileg ehhez az osztályhoz tartozik, munkáját a Medical Manager felügyeli és a CRA irányítja. Feladata szerint ellátja a gyógyszerhatástani vizsgálatok során felmerülő adminisztratív feladatokat, teljes körben kezeli a dokumentumokat és betegnaplókat a vizsgálati protokollnak megfelelően. Segíti a vizsgálatot koordináló monitorok/CRA-k munkáját, szervezi az utazásaikat, kapcsolatot tart a vizsgáló orvosokkal illetve a külföldi kollégákkal, adminisztratívan részt vesz a számukra készülő jelentési anyag összeállításában is. Elintézi a vizsgálati szakaszok engedélyeztetését a hatóságok felé, illetve lefordítja a szakmai dokumentumokat. Gondoskodik róla, hogy legyen elegendő hatóanyag- vagy készítményminta a vizsgálatok lebonyolítása során, gondoskodik az utánrendelésről, vámolásról, és azok kiszállításáról a vizsgálati centrumokba.
A pozíció betöltésének feltételei: felsőfokú végzettség, kiváló angol nyelvtudás, nagyon pontos és precíz munkavégzés, megbízhatóság és terhelhetőség. A számítógépes programok alapos ismerete elengedhetetlen. A közismert programok mellett az adatbázisok kezelésében való jártasság, gépírástudás megkönnyíti a munkavégzést. Az egészségügyi szakismeret illetve gyógyszeripari közegben szerzett munkatapasztalat segíti az állás elnyerését. A hatósági szabályok naprakész ismerete érdekében továbbképzéseken vesz részt.

Key Account Manager

Az értékesítési csapatban a Sales Manager közvetlen beosztottja a Key Account Manager. Az orvoslátogatótól a feladata és felelősségi köre különbözteti meg.
A Key Account Manager a cég legfontosabb, kiemelt ügyfeleivel (Opinion Leader) tartja a kapcsolatot, a megbízók egyedi igényeihez alkalmazkodva köthet szerződést, árkedvezményt adhat, kampányokat szervezhet, tendereket készít. A Key Account Manager jellemzően nagy földrajzi területen, több megyében végzi tevékenységét, akár országos hatásköre is lehet. Általában 3-4 év orvoslátogatói tapasztalat után emelik ki az értékesítőt Key Account Manager-ré. Beosztottai nincsenek, nem vezetői munka. Sok helyen biztos angol nyelvtudást várnak el a pályázóktól.

Marketing Manager

A gyógyszercég marketingműködésének feje, közvetlenül a cégvezető alatt. Beosztottai a termékmenedzserek. A marketingstratégia kidolgozásán, a büdzsé megtervezésén túl a termékmenedzserek munkájának összefogása a feladata. Magyarországi viszonylatban legtöbbször orvosi vagy gyógyszerészi diplomával és sok éves gyógyszermarketing-tapasztalattal rendelkezik. Elengedhetetlen feltétel az állás betöltéséhez a közgazdasági ismeretek (végzettség), illetve a felsőfokú angol nyelvtudás.

Minőségbiztosító gyógyszerész

A minőségbiztosításért felelős gyógyszerész, aki dolgozhat gyártásban és a kereskedelemben is. Mindkét esetben törvényi előírás, ha gyógyszerek gyártásáról és gyógyszer-felszabadításról van szó, hogy a feladatot csak gyógyszerész diplomával rendelkező személy láthatja el. Szükséges a dokumentáció és az anyacéggel való kapcsolattartás miatt a minimum középfokú angol nyelvismeret. A tevékenység a cég irodájában vagy a gyógyszerraktárban végzendő, sok adminisztrációt foglal magában, jó időbeosztást és nagyfokú pontosságot, precizitást követel. A GMP elvek ismerete, a folyamatban, rendszerekben való gondolkodás képessége nagy előny a pozíció betöltésénél. Ma még kevés a gyógyszerész végzettséggel és minőségbiztosítási tapasztalattal rendelkező munkatárs, azonban a gyógyszeriparban egyre nagyobb rájuk az igény, így ez egy izgalmas, perspektivikus munkaterület.

Orvoslátogató, Területi Képviselő, Gyógyszerismertető, Medical Representative, Sales Representative

A gyógyszeripari cég szervezetében a Sales Manager szakmai felügyelete és az Area Manager közvetlen irányítása alatt dolgozik. Feladata a rábízott gyógyszeripari termék- vagy termékcsoport ismertetése, bemutatása a megbízó cég által meghatározott orvosok körében az adott földrajzi területen. Felméri a partnerorvosok termékkel kapcsolatos tapasztalatait és a további igényeit, az információkat összesíti, és közvetíti a vezetői felé. Szakmai és üzleti találkozókat, rendezvényeket szervez és bonyolít le, konferenciákon jelenik meg. A Magyarországon jelenleg érvényben levő rendelet alapján csak az alábbi végzettségekkel rendelkező jelöltek tölthetik be a pozíciót: orvos, gyógyszerész, fogorvos, egészségügyi főiskola, vegyész vagy biológus. A pozíció betöltésének másik elengedhetetlen feltétele az érvényes "B" kategóriás vezetői engedély. Előnyt jelent a vezetői gyakorlat, a földrajzi helyismeret és a felhasználói szintű számítástechnikai ismeretek (Word, Excel, Outlook, Power Point). Az ideális pályázó energikus, dinamikus, motivált és kreatív személyiség. Csapatjátékos, de önálló tervekkel és célokkal bír. Munkájában alapos, terhelhető, jól kezeli a konfliktusokat és a kudarcot is.

Orvosszakértő, Medical Advisor

A gyógyszeripari cég Medical Osztályán dolgozó munkatárs, aki egy-egy készítmény- vagy készítménycsoport orvosszakmai hátterét biztosítja. Ennek keretében szakmai előadásokat tart orvosoknak, gyógyszerészeknek, szakirodalmat gyűjt, részt vesz a cég orvoslátogatóinak képzésében. A marketinganyagok előállítása során szakmai kontrollt gyakorol. Erre a munkakörre leggyakrabban szakvizsgával, klinikai és tudományos múlttal rendelkező orvosokat várnak a gyógyszercégek, akik tárgyalóképes angol nyelvtudással is bírnak. Az üzleties gondolkodás itt is előny.

Termékmenedzser, Product Manager

A gyógyszeripari cégek marketingrészlegében a termékmenedzserek foglalkoznak egy vagy több vényköteles vagy recept nélküli gyógyszer promóciójának kidolgozásával és megvalósításával. Munkájukat segítheti marketing asszisztens. A multinacionális gyógyszeripari cégek marketingarculatának meghatározásában oroszlánrészt vállal az anyacég is, aki a helyi leányvállalatok tevékenységét konkrét promóciós anyagok, ötletek átadásával segíti. A termékmenedzser feladata azonban a magyarországi viszonyokhoz és lehetőségekhez legjobban illő promóciós aktivitások kiválasztása. A mai magyarországi reklámtörvény nem teszi lehetővé a vényköteles gyógyszerek széleskörű reklámozását, ezért a marketingeseknek leginkább a szakmai felhasználói kör (orvosok) felé kell kifejteni tevékenységüket. Ez így is igen szerteágazó feladat: szakmai rendezvények szervezése, kongresszusokon való részvétel, a különböző DM-kampányok és az orvoslátogatók által vihető szakmai brosúrák, szóróanyagok elkészítése, stb. A termékmenedzserek is legtöbbször orvoslátogatókból kerülnek ki, ilyenkor jellemzően orvosi vagy gyógyszerészi diplomával és közgazdász másoddiplomával is rendelkeznek. A pozíció elengedhetetlen feltétele a tárgyalási szintű angol nyelvtudás, magas felhasználói szintű számítógép-ismeret.

Értékesítési vezető, Sales Manager

A vállalat termékeinek értékesítéséért felelős csapat vezetője. Az értékesítési stratégia kialakítása, a tervezett árbevétel biztosítása, a csapat vezetése, a munka koordinálása is beletartozik a feladatkörébe. Nagyobb cégeknél az értékesítés-marketing-logisztika hármas vezetői csoport működik szorosan együtt. Neki jelentenek a területi vezetők, area managerek.
A sales manager vezetői pozíció, több éves értékesítési- és vezetői gyakorlat és magas szintű angol nyelvtudás szükséges a sikeres pályázathoz.

Törzskönyvező

A Magyarországon forgalomba kerülő gyógyszerek törzskönyvezésében a gyógyszergyártó, forgalmazó cég oldaláról résztvevő munkatárs. Ezen a területen elsősorban gyógyszerész végzettségű jelentkezőket várnak a cégek. A feladat a most már Európai Uniós elvek szerinti dokumentációk lefordítása, és a hatóságok felé történő benyújtása, a szükséges klinikai vizsgálatok elvégzésének igazolása. Ennek megfelelően a törzskönyvezői munkakör nagyfokú adminisztrációs precizitást, magas szintű angol nyelvtudást (elsősorban írásban), és jó diplomáciai, kapcsolatteremtő készséget igényel.